Wandelen

Camping Les Murets ligt langs ‘Le Grand Site de la Boucle de l’Ourthe’, een beschermd natuurgebied in de mooie Condrozstreek, de poort naar de Ardennen. Vanaf de camping is het dan ook onmiddellijk mooi wandelen.

wandelkaart in de buurt van camping Les Murets, Esneux

Het natuurgebied wordt doorkruist door verschillende bewegwijzerde wandelwegen: Via Mosana, onderdeel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, GR57, een lange afstandswandeling en de  routes uit het lokale TARPAN-netwerk Esneux-Anthisnes. Onderaan vind je folders van de TARPAN-routes.

Ook de RAVeL de l’Ourthe, die de rivier volgt, komt voorbij onze camping. De camping ligt tussen knooppunt 22 & 23 van het knooppuntennetwerk van de provincie Luik dat onder andere gebaseerd is op de RAVeL.

RAVeLroutes zijn merendeels vlakke fiets- en wandelpaden waar voor het grootste deel geen auto’s komen. RAVeL is de afkorting van ‘Réseau Autonome de Voies Lentes’, ‘autonoom netwerk voor langzaam verkeer’.  Het zijn de oude jaagpaden langs rivieren of in onbruik geraakte spoorlijnen.

*** AANRADERS *** (zie kaartje hierboven)

PANORAMA ‘la ROCHE aux FAUCONS / de VALKENROTS’ (hoogte 224 m)

Heen ± 1u

 • Wandel naar de dam (barrage).
 • Hou rechts aan ()(je steekt de brug dus niet over) en stijg via rue de Fèchereux 
 • Ter hoogte van de Rue du Gué d’Amont klim je rechts de trap op richting la Roche aux Faucons.

Terug ± 1u Vanaf de Valkenrots kan je  volgen (op parking rechtsaf). In het dorpje Hony sla je ter hoogte van de apotheek rechtsaf (rue Ferdinand Spineux). 700m later ben je op de camping. 

Prachtig vergezicht vanaf de Valkenrots

Esneux & het pittoreske gehucht HAM

TARPAN-route ‘Boucle de l’Ourthe’ – 8km

 • Wandel naar de dam (barrage).
 • Steek de brug over () en wandel 5 km vlak naar Esneux Hier zijn leuke cafés en restaurantjes.
 • Via Ham wandel je nog ± 3 km door bos en heuvels naar de camping

Ham werd geklasseerd in 1991 zodat het unieke architecturale aanzicht bewaard blijft. 

 • Download de wandeling ‘Boucle de l’Ourthe’ (8 km)en de wandeling ‘Promenade des Artistes’ 
 • Download de wandeling ‘Circuit de la Roche au Faucons’ (12 km). De eerste aanwijzing vind je ter hoogte van de apotheek in Hony, op 700m van de camping. 

Overige TARPAN-wandelingen in gemeente Esneux (folders). Online vind je hier het overzicht van de lokale TARPAN-routes (kies ‘Esneux’ als gemeente).

ESNEUX

Het parc van Mary in Esneux (100 ha) wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan boomsoorten, waarvan sommige eeuwenoud zijn. Het park bevat ook enkele vijvers, picknickplaatsen en het arboretum van Tessenire. In het ‘Domaine du Rond-Chêne’ staat een meer dan dertig meter hoge sequoia, de dikste boom van België. De stam van deze sequioa heeft een omtrek van meer dan zeven meter. De boom staat op een niet voor het publiek toegankelijk perceel vlakbij het kasteel maar is echter heel goed zichtbaar vanop de openbare weg.

Parking parc van Mary: rue Parc du Mary 22, 4130 Esneux. 

TILFF (ESNEUX)

Onderstaande legende biedt het overzicht van alle Tarpan-wandelingen op de wandelkaart ‘Carte IGN Tarpan Anthisnes-Esneux’ met de 16 wandelroutes in de gemeente Tilff-Esneux. De kaart hangt op aan de receptie, ze is niet bij ons te koop. U kan ze online bestellen of op de dienst voor toerisme in Tilff (Esneux) kopen voor 8 euro. Online vind je hier het overzicht van de lokale TARPAN-routes (kies ‘Esneux’ als gemeente).

Nog een wandeling vanaf de camping: route 653 van de website Wandelgids Zuid-Limburg  https://wandelgidszuidlimburg.com/wp/0653-2/

Wandelen in en rond Esneux met de wandelapp Komoot – de 20 mooiste wandelroutes rond Esneux

*** TIP ***

Te voet vanaf STATION LUIK-GUILLEMINS naar Camping Les Murets 

 • 17 km vlak, langs de Ourthe via het knooppuntennetwerk. Aan knooppunt 22 wandel je nog even verder tot bij de camping. We liggen tussen knooppunt 22 en 23. Luik-Guillemins is knooppunt 1, dan 7-6-5-11-13-14-17-21-22. Rust, pizza en een biertje verdiend! Terugkeren kan met de rechtstreekse trein in 16 min van station Hony  (350m van de camping) naar station Luik-Guillemins.
 • of heuvelachtig via GR 57 en pelgrimsroute Santiago de Compostella ‘Via Mosana’ . Hier vind je het gedeelte van de Via Mosana van aan het station Luik-Guillemins tot in Esneux. Camping Les Murets ligt op ongeveer 3 kilometer van de GR57 en de Via Mosana. Je wijkt van deze route af als je naar de camping wilt in de omgeving van la Roche aux Faucons. Je loopt naar het dorp Fêchereux, naar de verharde weg in dit dorp, en gaat daar linksaf.

 

Na een poosje gaat deze weg langs de Ourthe. Na ongeveer drie kwartier vanaf het punt waarop je afwijkt, kom je bij camping Les Murets, na de eerste twee huizen aan je rechterhand, aan het begin van Hony.  

Uitgewandeld in de nabije omgeving?

 • Pak dan de trein zuidwaarts in station Hony (op 350 m van camping) en wandel een dag in de omgeving van Comblain-au-Pont, Hamoir, Sy en het toeristische Durbuy (station Barvaux). Geen gesjouw met spullen, geen parkeerzorgen en toch weer even helemaal ergens anders geweest!
 • Of rij naar Sedoz (25km) voor de avontuurlijke wandeling van de Ninglinspo, de enige bergrivier van België. Een wandeling langs de Ninglinspo is een unieke ervaring en jaarlijks bezoeken duizenden mensen dit gebied. Het is er dan ook altijd druk. Achteraf keer jij terug naar de rust van jouw favoriete camping 🙂
 • de Hoëgne-wandeling in Jalhay (39 km) een prima alternatief voor de altijd drukke Ninglinspo-wandeling
 • naar Solwaster (37km – Jalhay) naar de vallei van de Sawe en de vallei van de Statte, met watervalletjes. Deze wandelingen zijn veel minder gekend dan de Ninglinspo en de Hoëgne.
 • Naar het hoogste punt van België in de Hoge Venen, in het oosten van Wallonië: Signal de Botrange op 694m in Waimes (47 km). De grote ronde van de Hoge Venen van 8,7 km voert je over karakteristieke houten paden die op het veen zijn aangelegd om de schoonheid van een uniek natuurgebied te ontdekken!

TERUG NAAR OMGEVING & ACTIVITEITEN 

CONTACT

RESERVEREN

HOME

terug naar boven

 

 

 

Reacties zijn gesloten.