Esneux

Esneux is een gemeente in de provincie Luik, Wallonië, België en ligt 17km ten zuiden van de stad Luik. De gemeente telt ruim 12.000 inwoners. De Ourthe stroomt door de gemeente. De dorpen en gehuchten die deel uitmaken van Esneux zijn (in alfabetische volgorde): Amostrenne, Avister, Châply, Fèchereux, Flagothier-La Haze, Fontin, Ham, Hony (camping Les Murets), Limoges, Méry, Montfort, Souverain-Pré en Sur-le-Mont. 

Esneux wordt gekenmerkt door de torens van het kasteel van Le Fy en de klokkentoren van de grote kerk Saint-Hubert.

Kasteel Le Fy, een belangrijk symbool voor Esneux

Andere bezienswaardigheden zijn de ruïnes van het kasteel van Beaumont (geklasseerd sinds 1936), het park van Mary, het kasteel van Rond-Chêne, het kasteel van Lavaux en de trappen van Vieux-Thiers. Via deze 16de eeuwse trap met 155 treden stap je naar de oude bovenstad van Esneux (Le Mont) en kom je uit bij de Saint-Hubert-kerk. Vang een glimp op van de sprookjestorens van Le Fy, een kasteel waar Walt Disney zijn kasteel van Doornroosje zou op gebaseerd hebben aan de hand van foto’s van Amerikaanse soldaten ten tijde van WOII. 

Place Jean Dardenne, in de bovenstad van Esneux

Het parc van Mary  (100 ha) wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan boomsoorten, waarvan sommige eeuwenoud zijn. Het park bevat ook enkele vijvers, picknickplaatsen en het arboretum van Tessenire. In het ‘Domaine du Rond-Chêne’ staat een meer dan dertig meter hoge sequoia, de dikste boom van België. De stam van deze sequioa heeft een omtrek van meer dan zeven meter (!). De boom staat op een niet voor het publiek toegankelijk perceel vlakbij het kasteel maar is echter heel goed zichtbaar vanop de openbare weg.

Parking parc van Mary: rue Parc du Mary 22, 4130 Esneux. 

Van station Esneux naar station Hony (350m van de camping) spoor je in 2 min!

Het station van Esneux. Het inspireerde Paul Delvaux voor zijn beroemde schilderij La Gare forestière (1960).

Esneux is ook trots op zijn winkelstraat met zijn befaamde cafés, restaurants en ijssalons en zijn wekelijkse vrijdagavondmarkt (16-21u) in de avenue de la Station. 

avenue de la Station

Camping Les Murets ligt in het pittoreske dorpje Hony. Aan de dam is het heerlijk zwemmen. Je kan er prachtig wandelen en fietsen vanaf de camping in het natuurgebied ‘le Grand site de la Boucle de l’Ourthe’. Het derde weekend van augustus is het feest in Hony. Ter gelegenheid van het ‘Fête de la Betchète‘ zijn er concerten en een rommelmarkt. Ook op onze camping is er ’s avonds een concert.

Het gehucht Ham (Esneux)  was vanaf het begin van de 20e eeuw een toevluchtsoord voor schrijvers, journalisten en kunstenaars. Vanaf de camping kan je wandelen naar dit cultureel erfgoed. De heuvel van Ham (169 m hoogte) biedt een panoramisch uitzicht op de meander van de Ourthe, met de witachtige rotswand van de Roche-aux-Faucons als achtergrond. Bezoek de botanische tuin “Citrouilles et Lutin” op afspraak van 1 mei – 15 oktober.

Ham staat sinds 1991 op de beschermde monumentenlijst

In Tillf is een gezellig marktplein met cafés en restaurants. Ook per trein bereikbaar (6 min), als over een vlak fiets- en wandelpad (RAVeLroute) langs de Ourthe. Bezoek de abdij van Brialmont in Tilff (champignonkwekerij / winkeltje).

Bewegwijzerde wandelingen in Esneux: Wandelen | Camping Les Murets

Reacties zijn gesloten.