omgeving, activiteiten & toerisme

“In de omgeving is alles wat je maar kunt wensen. En zo dichtbij… verder hoef je niet te gaan…”, zei een tevreden gast.

Camping Les Murets ligt in het dorpje Hony, gemeente Esneux, aan de poort van de Ardennen (de Condroz) en vlak aan de rivier de Ourthe. Het natuurgebied le Grand Site de la Boucle de l’Ourthe is onze directe buur. Een parel in de Condrozstreek. Dit gebied bestaat uit prachtige natuurlandschappen en historische monumenten met tal van  bewegwijzerde wandel- en fietspaden. Zo komt de RAVeL de l’Ourthe, die de rivier volgt, voorbij onze camping. Het is er erg rustig. De ingang van de camping ligt aan een doodlopende straat met bijzonder weinig autoverkeer. Ideaal om energie te tanken.

Vanaf de achterkant van de camping, met zicht op het natuurgebied, kan je een korte lus wandelen (± 10 min) stroomopwaarts tot aan de dam. Vandaar ben je snel terug op de camping. Onderweg kom je keienstrandjes tegen waar het heerlijk pootje baden is. 

Hier geniet je van de vele prachtige vergezichten, met als beroemdste het panorama van de Valkenrots (la Roche aux Faucons) met uitzicht op het natuurgebied ‘la Boucle de l’Ourthe’.

Panorama La Roche aux Faucons op 224m hoogte

Het bruisende Luik ligt op slechts 20 min. rijden noordwaarts. De streek wordt niet voor niets de tuin van Luik genoemd! De stoptrein vanuit Hony rijdt rechtstreeks naar het impressionante station van Luik-Guillemins (16 min), van de hand van architect Santiago Calatrava. 

Pittoreske dorpen en gehuchten onmiddellijk in de buurt van de camping, in Esneux

Esneux, Hony met de dam (het dorp waar de camping is), het beschermde Ham, Méry, Tilff,…

Sportief & recreatief 

 • wandelen en fietsen, (Enduro)mountainbike, rollerblade,…zowel vlak op de RAVeLroute als pittig de heuvels in
 • zwemmen en pootje baden in de Ourthe. Ook bij aanhoudende droogte is er steeds zwemwater aan de dam wat verderop.

 • kayakken op de Ourthe
  • met Kayak Les Remous (22km – Hamoir). Onthaal en verzamelen in Hamoir. Trein rechtstreeks van station HONY (400m van onze camping) naar station HAMOIR in 20 min. Vanaf station Hamoir is het 700 m stappen.
  • vanaf Domaine de Palogne (30 km – Vieuxville). Ook met de trein rechtstreeks te bereiken vanaf camping (van station HONY naar SY in 24 min). Vanaf station Sy is het 1,8 km wandelen.
 • watervallen
  • van Chanxhe , rue de Picopré, Sprimont (10km)
  • van Coo in Stavelot (42km), ook voor kayak en pretpark Plopsa Coo
  • van Reinhardstein in Ovifat (54km) – 60m, hoogste van België, nabij kasteel (zien onderaan)
  • nog watervallen
 • rotsklimmen in klimgebied van Les Awirs, gelegen in een voormalige steengroeve (22 km -Flémalle); bij oa de Rocher Four-à-Chaux in Esneux (4km), carrière Jaminon (voormalige steengroeve) in Pepinster (25km),…

Rotsklimmen in de directe omgeving van de camping 

 • duiken bij duikcentrum La Gombe, (6,5 km). Er ligt een vliegtuig op de bodem. 
 • vissen met vergunning, hier te koop. De Ourthe bevat verschillende zoetwatervissen maar staat bekend om de forel, baars en  barbeel.

Uitstappen

 • Naar pittoreske dorpen tussen Esneux en het zuidelijkere Bomal (31km – Durbuy)
 • Bezoek de dynamische en bruisende stad Luik (17km)
 • Ontdek het toeristische Durbuy (32 km). Deze plaatsen zijn allen met de trein binnen de 30 min vanaf station Hony bereikbaar. Of met de fiets natuurlijk. Geen gedoe met parking. En ’s avonds terug naar je rustige camping ;-).

Durbuy, het kleinste stadje ter wereld, op 35 km. Ook goed met de fiets bereikbaar. En ’s avonds met de trein terug. 

 • Bronwaterstad  Spa (30km), Unesco-erfgoed, is uw bezoek waard
 • De mooiste dorpen van Wallonie zoals Olne (21km), Soiron (23km), Limbourg (37km), Clermont-sur-Berwinne (45km) die in elkaars buurt in de regio ‘Land van Herve‘ (provincie Luik) liggen.
 • Brouwerijen bij de Abdij van Val-Dieu in Aubel (42 km), de brouwerij Elfique in Aywaille (18km) of in Esneux zelf. Doe de bierroute van 80km!

Na een bezoek aan brouwerij Elfique kan je in de brasserie aan het water nog iets eten. 

 • op safari in dierenpark Le Monde Sauvage (20 km – Aywaille). Combineer met een bezoek aan grotten van Remouchamps en geniet van reductie.
 • gigantisch doolhof in maïs (34km – Barvaux, Durbuy) kan je naar het labyrint, een ganse dag plezier!

Het reusachtig maïslabyrint met 6km wandelroutes en animatie 

 • grotten in Comblain-au-Ponts (14 km) of Remouchamps (18km). In Remouchamps kan de bezoeker genieten van de langste ondergrondse vaartocht ter wereld die toegankelijk is voor toeristen!
 • avonturen- en dierenpark Forestia (21km – Theux)
 • pretpark Plopsa Coo (42 km – Stavelot). Met de trein vanuit station ESNEUX ben je er op 35 min en geniet je van treinkorting! Het station van Coo bevindt zich op wandelafstand van het park. Ook de watervallen van Coo zijn er te bewonderen
 • het avonturenpark van de préhistorie: Préhistomuseum (20km – Flémalle) . Een ganse dag vertier: boogschieten, een bijl maken, een grot bezoeken, een blotevoetenpad lopen,…

Jaag met pijl en en boog op levensgrote prehistorische dieren. Kies uit twee verschillende parcours.

brocante de Saint-Pholien in Luik

Niets doen …helemaal niets doen en de zon zien onder gaan in dit geschiedenisrijke gebied. Met een beetje geluk verstoren de ijsvogel, de waterspreeuw of de bever aan de oever van de Ourthe onze dagelijkse tobberijen, en brengen ze ons terug in de geluiden en het laatste licht van de dag.

RESERVEREN

CONTACT

Op weg naar het gehucht Ham vlak om de hoek, Waals cultureel erfgoed. Met blik naar het kasteel van Esneux – château Le Fy – gericht (niet publiek toegankelijk). Gecharmeerd door het fantastische silhouet van het kasteel, kwam een Amerikaanse filmploeg het kasteel filmen om het op te nemen in een productie van de Walt Disney Company.

op weg naar Ham

Ook in droge periodes is er steeds een natuurlijk zwembad aan de dam.

Esneux heeft winkels, terrassen en een gezellige markt op vrijdagavond. Te voet, per fiets, per auto en per trein te bereiken. Vanaf de camping duurt het 2 minuten per trein.

De bronafbeelding bekijken

duikcentrum La Gombe, 6,5 km van camping Les Murets. Er ligt een vliegtuig op de bodem.

duikcentrum La Gombe in de buurt van de camping

klimwand bij Awirs, zo’n 20 km van camping Les Muretsklimwand Awirs, 24 km van camping Les Murets

mountainbikebos Parc du Mary te Esneux, 4,7 km van camping Les MuretsParc du Mary, bij Esneux

wandelpad naar Ham, vlakbij de camping, in de ronding van de Ourthe.wandelpad Ham, bij camping Les Murets

ijsvogel aan de achterzijde van de camping, aan de Ourtheijsvogel bij camping Les Murets

Het treinstationnetje van Hony op 350m van camping Les Murets. 

Dienstregeling is te vinden op http://www.belgianrail.be/treinstation Hony, bij camping Les Murets

RESERVEREN

CONTACT

Reacties zijn gesloten.