omgeving, activiteiten & toerisme

“In de omgeving is alles wat je maar kunt wensen. En zo dichtbij… zuidelijker hoef je niet te gaan…”, zei een tevreden gast.

Camping Les Murets ligt in het dorpje Hony, gemeente Esneux, aan de poort van de Ardennen (de Condroz) en vlak aan de rivier de Ourthe. Het natuurgebied le Grand Site de la Boucle de l’Ourthe is onze directe buur. Een parel in de Condrozstreek. Dit gebied bestaat uit prachtige natuurlandschappen en historische monumenten met tal van  bewegwijzerde wandel- en fietspaden. Zo komt de RAVeL de l’Ourthe, die de rivier volgt, voorbij onze camping. Het is er rustig én echt nog stil. De ingang van de camping ligt aan een doodlopende straat met bijzonder weinig autoverkeer. Ideaal om energie te tanken.

Vanaf de achterkant van de camping, met zicht op het natuurgebied, kan je een korte lus wandelen (± 10 min) stroomopwaarts tot aan de dam. Vandaar ben je snel terug op de camping. Onderweg kom je keienstrandjes tegen waar het heerlijk pootje baden is. 

Hier geniet je van de vele prachtige vergezichten, met als beroemdste het panorama van de Valkenrots (la Roche aux Faucons – 224m hoogte), met uitzicht op het natuurgebied ‘la Boucle de l’Ourthe’.

Het dynamische Luik ligt op slechts 20 min. rijden noordwaarts. De streek wordt niet voor niets de tuin van Luik genoemd! De stoptrein vanuit Hony rijdt rechtstreeks naar het impressionante station van Luik-Guillemins (16 min), van de hand van architect Santiago Calatrava. Ook richting het zuiden brengt de trein je rechtstreeks naar mooie Ardeense dorpen en bezienswaardigheden zoals Comblain-au-Pont, Hamoir, Sy en het beroemde Durbuy (Barvaux). Hier fiets je ook mooi naartoe via bewegwijzerde paden, (veelal) vlak langs de Ourthe! 

Sportief & recreatief 

 • wandelen en fietsen, (Enduro)mountainbike, rollerblade,…zowel vlak op de RAVeLroute als pittig de heuvels in
 • zwemmen en pootje baden in de Ourthe. Ook bij aanhoudende droogte is er steeds zwemwater aan de dam wat verderop.

 • kayakken op de Ourthe
  • met Kayak Les Remous (22km – Hamoir). Onthaal en verzamelen in Hamoir. Trein rechtstreeks van station HONY (400m van onze camping) naar station HAMOIR in 20 min. Vanaf station Hamoir is het 700 m stappen.
  • vanaf Domaine de Palogne (30 km – Vieuxville). Ook met de trein rechtstreeks te bereiken vanaf camping (van station HONY naar SY in 24 min). Vanaf station Sy is het 1,8 km wandelen.
 • duiken bij duikcentrum La Gombe, (6,5 km). Er ligt een vliegtuig op de bodem. 
 • vissen met vergunning, af te halen op het postkantoor van Esneux. De Ourthe bevat verschillende zoetwatervissen maar staat bekend om de forel, baars en  barbeel.
 • rotsklimmen in klimgebied van Les Awirs, gelegen in een voormalige steengroeve (22 km -Flémalle); bij de Rocher Four-à-Chaux in Esneux (4km), carrière Jaminon (voormalige steengroeve) in Pepinster (25km),…
 • initiatie rotsklimmen in Hamoir (17km) bij ’the rock’
 • meer spanning en avontuur…via ferrata, bushcraft, speleo,…in de buurt van Hamoir (17km)

Uitstappen 

 • bezoek oa het dynamische Luik (17km), het pittoreske dorp Sy (28 km) en het toeristische Durbuy (32 km). Deze plaatsen zijn allen rechtstreeks met de trein binnen de 30 min vanaf station Hony bereikbaar. Geen gedoe met parking. En ’s avonds terug naar je rustige camping ;-). Ook Spa (30km), bekend van het water, is uw bezoek waard. 

Durbuy, het kleinste stadje ter wereld, op 35 km. Ook goed met de fiets bereikbaar. En ’s avonds met de trein terug. 

 • op safari in dierenpark Le Monde Sauvage (20 km – Aywaille). Combineer met een bezoek aan grotten van Remouchamps en geniet van reductie.
 • grotten in Comblain-au-Ponts (14 km) of Remouchamps (18km)
 • avonturen- en dierenpark Forestia (21km – Theux)
 • pretpark Plopsa Coo (42 km – Stavelot). Met de trein vanuit station ESNEUX ben je er op 35 min en geniet je van treinkorting! Het station van Coo bevindt zich op wandelafstand van het park. Ook de watervallen van Coo zijn er te bewonderen
 • bieren & brouwerijen bij de Abdij van Val-Dieu in Aubel (42 km), de brouwerij Elfique in Aywaille (18km) of in Esneux zelf. Doe de bierroute van 80km!
 • mini-golf, valkenshow, burcht: domaine de Palogne (30km-Vieuxville): Ook met de trein rechtstreeks te bereiken vanaf camping (van station HONY naar SY in 24 min). Vanaf station Sy is het 1,8 km wandelen.
 • minigolf: Sourceorama (Chaudfontaine-16km) 

Na een bezoek aan brouwerij Elfique kan je in de brasserie aan het water nog iets eten. 

Niets doen …helemaal niets doen en de zon zien onder gaan in dit geschiedenisrijke gebied. Met een beetje geluk verstoren de ijsvogel, de waterspreeuw of de bever aan de oever van de Ourthe onze dagelijkse tobberijen, en brengen ze ons terug in de geluiden en het laatste licht van de dag.

Pittoreske dorpen en gehuchten onmiddellijk in de buurt van de camping, in Esneux: Hony, Ham, Méry, Tilff, Esneux,…

 • Ham: vanaf de camping wandelen naar cultureel erfgoed. De heuvel van Ham (169 m hoogte) biedt een panoramisch uitzicht op de meander van de Ourthe, met de witachtige rotswand van de Roche-aux-Faucons als achtergrond. Bezoek de botanische tuin “Citrouilles et Lutin” op afspraak van 1 mei – 15 oktober.
 • Tillf, Esneux – op 4 km: winkels en restaurants. Ook per trein bereikbaar (2 min), als over een vlak fiets- en wandelpad (RAVeLroute) langs de Ourthe. Bezoek de abdij van Brialmont in Tilff (champignonkwekerij / winkeltje).

RESERVEREN

CONTACT

Op weg naar het gehucht Ham vlak om de hoek, Waals cultureel erfgoed. Met blik naar het kasteel van Esneux – château Le Fy – gericht (niet publiek toegankelijk). Gecharmeerd door het fantastische silhouet van het kasteel, kwam een Amerikaanse filmploeg het kasteel filmen om het op te nemen in een productie van de Walt Disney Company.

op weg naar Ham

Ook in droge periodes is er steeds een natuurlijk zwembad aan de dam.

Esneux heeft winkels, terrassen en een gezellige markt op vrijdagavond. Te voet, per fiets, per auto en per trein te bereiken. Vanaf de camping duurt het 2 minuten per trein.

De bronafbeelding bekijken

duikcentrum La Gombe, 6,5 km van camping Les Murets. Er ligt een vliegtuig op de bodem.

duikcentrum La Gombe in de buurt van de camping

klimwand bij Awirs, zo’n 20 km van camping Les Muretsklimwand Awirs, 24 km van camping Les Murets

mountainbikebos Parc du Mary te Esneux, 4,7 km van camping Les MuretsParc du Mary, bij Esneux

wandelpad naar Ham, vlakbij de camping, in de ronding van de Ourthe.wandelpad Ham, bij camping Les Murets

ijsvogel aan de achterzijde van de camping, aan de Ourtheijsvogel bij camping Les Murets

Het treinstationnetje van Hony op 400m van camping Les Murets. 

Dienstregeling is te vinden op http://www.belgianrail.be/treinstation Hony, bij camping Les Murets

RESERVEREN

CONTACT

Reacties zijn gesloten.